);

Buddhist serenity

Walters & Cohen were competition winners to refurbish and extend the Vajrasana Buddhist Retreat Centre for London Buddhist Centre (LBC) in Suffolk, UK.

Yet again W&C demonstrate expertly executed architecture with their attention to detail and choice of materials.

The client’s vision was for a serene, beautiful centre that improves health and wellbeing, and enhances the spiritual life of the community.

The Sangha (community) courtyard creates Vajrasana’s social heart. Single-storey, charred timber buildings wrap around it to provide communal living and dining rooms and bedroom pods. The pitched roof design draws light and air into these rooms, providing a generous sense of space. A dark, multi-toned brick envelops the shrine room, meditative Stupa courtyard and serene Akshobya courtyard. The Stupa, an important symbol of Buddhism, was designed by LBC members and has a sculptural quality that changes with the light of the day. In the shrineroom rays of light stream through the high windows, but here there are fewer distractions, making it easier to focus on the Dharma and meditation.

Archinect.co

Read the Archinect.com article here

Share this reboot

We'd love to hear from you below...

Enjoying Rebootme? Please spread the word :)